Владата на Црна Гора испраќа тим спасувачи во Турција

– Владата на Црна Гора денеска одлучи да испрати спасувачи во Турција за да помогнат во потрагата по затрупаните во урнатините по разорниот земјотрес што го погоди југот на таа земја, но не го прифати барањето за испраќање тим од лекари и помошен медицински персонал.

Како што соопштија од Владата на Црна Гора, Турција испратила барање за помош, преку Механизмот за цивилна заштита на Унијата, НАТО и ОН, заради спасување на населението по земјотресот што ја погоди оваа земја.

Министерството за внатрешни работи на Црна Гора, во соработка со општинските служби за заштита и спасување, подготви тим за потрага и спасување од урнатините – light USAR, во кој се вклучени 18 пожарникари-спасувачи и петмина членови на Дирекцијата за заштита и спасување. се наведува во соопштението.

Од Владата додаваат дека, согласно барањето на Турција, го информирале Министерството за здравство за потребата од подготовка и испраќање медицински тимови, но добиле информација дека не можат да испратат лекари и помошен медицински персонал како помош.