ВЛАДИМИР ПУТИН ВО ЕЛЕМЕНТ – Претседателот на Русија со нова ‘чудна’ теза: “Западните сили го назначија Евреинот Володимир Зеленски, а знам и зошто!“

Претседателот на Русија, Владимир Путин, во вторникот во телевизиско интервју, без да обезбеди докази, изјави дека западните сили го поставиле Владимир Зеленски, кој е Евреин, за претседател на Украина со цел да се прикрие глорификацијата на нацизмот.

Во обид да ја оправда својата инвазија на Украина, која ја нарекува „специјална воена операција“, Москва го обвинува Киев дека извршил неонацистички „геноцид“ врз милиони руси кои зборуваат руски јазик во Украина, што официјален Киев и неговите западни сојузници го отфрлаат како неоснован изговор за експанзионистичка војна.

Не е прв пат Владимир Путин да се обиде да ја поврзе модерната, демократски избрана Влада на Украина со масовните убиства на украинските Евреи во Втората светска војна од страна на германските, нацистичките окупатори на советска Украина и нивните локални соработници.

Володимир Зеленски, чиј мајчин јазик е рускиот, изјави дека некои од браќата на неговиот дедо биле убиени во нацистичкиот холокауст и постојано ги отфрла руските обвинувања дека ги поддржува неонацистите во Украина.

Владимир Путин му рекол на рускиот телевизиски новинар Павел Зарубин:

Западните чувари поставија етнички Евреин, со еврејски корени, еврејско потекло, на чело на модерна Украина. И затоа, според мене, се чини дека тие го прикриваат античовечкото суштината што е основата на модерната украинска држава“.

И тоа ја прави целата ситуација крајно одвратна, што етнички Евреин го прикрива глорификацијата на нацизмот и ги прикрива оние кои во одреден момент од историјата доведоа до холокаустот во Украина, што е истребување на милион и пол луѓе“, додал Владимир Путин.

Советникот на украинскиот претседател Михајло Подољак одговори дека токму Владимир Путин е одвратен кога со монструозна лага се обидува да ги оправда масовните злосторства врз граѓаните на друга земја.

На економскиот форум во Санкт Петербург во јуни, Владимир Путин, исто така, без докази кажа дека некои Евреи го сметаат Володимир Зеленски за срам за нивниот народ, а тој го прекина својот говор за да прикаже снимки од нацистичките злосторства во Украина.

Во јануари, Белата куќа го прекори рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров затоа што го обвини Вашингтон дека мобилизира група европски земји за да го реши „руското прашање“ на ист начин како што направи Адолф Хитлер во барањето „конечно решение“ за истребување на европските Евреи.

Тимоти Снајдер, историчар од Универзитетот Јеил, вели дека Германците и нивните соработници убиле најмалку 1,7 милиони советски Евреи до крајот на 1942 година.