Владимир Путин ги повика Русите да имаат повеќе деца: “Ако сакаме да се прошириме и да се развиваме…“

„Руските семејства мора да имаат најмалку две деца за да се обезбеди етнички опстанок на нацијата и три или повеќе за нацијата да се развива и просперира“, посочи во четвртокот претседателот на Русија, Владимир Путин.

Русија претрпе тешки, но непознати загуби откако ја започна војната против Украина пред две години, а стотици илјади луѓе ја напуштија земјата поради противење на конфликтот или поради страв од мобилизација.

Владимир Путин им кажа на вработените во фабриката за тенкови во регионот на Урал дека две деца по семејство е минималниот број доколку Русите сакаат да го задржат својот идентитет.

Ако сакаме да преживееме како етничка група – поточно како етнички групи што ја населуваат Русија – мора да има најмалку две деца“, вели тој.

Ако секое семејство има само по едно дете, населението ќе се намали“, тврди тој и додава: „И ако сакаме да се шириме и развиваме, мора да има најмалку три деца“.

Владимир Путин се прогласи за поддржувач на „традиционалните вредности“ засновани на семејството, нацијата и верата на Православната црква. За време на неговите 24 години на власт, земјата сериозно го ограничи изразувањето на сексуалната ориентација и родов идентитет и го забрани ЛГБТ движењето, означувајќи го како „екстремистичко“.

Русија се соочува со две децении постепен пад на населението.

Државниот завод за статистика процени дека на почетокот на 2023 година имало 146,4 милиони Руси, што е помалку од речиси 149 милиони 20 години порано, но повеќе од 143 милиони во руската популација помеѓу 2007 и 2012 година.