ВМРО-НП бара со измените на Кривичниот законик да се опфатат и амнестија за осудените во случајот „27 април“

ВМРО-Народна партија преку соопштение соопшти дека „пред две години побарала измени на Кривичниот законик со додавање нови за намалување на и онака преполните затворски објекти“.

„Тогаш дојдовме до идејата дека е време законски да се промени досегашната практика на изрекување затворски казни без да се даде шанса или каква било можност за замена или укинување на таа казна. Затоа, предложивме казната да се подмирува по стапка што ја одредува државата и тоа да се применува на „меките“ казни.

Со оваа мерка, на прво место, ќе се исполни државниот буџет, а истовремено ќе се намали пренаселеноста и бројот на затвореници, што денес е повеќе од дозволеното, односно повеќе од бројот на легла на располагање во затворот. простории“, велат од ВМРО-НП.

„Со оглед на тоа што со овогодинешните измени на Кривичниот законик не е предвидена амнестија за учесниците во настаните од 27 април, ВМРО-Народна партија предлага законот експресно да вклучи амнестија за осудените за настаните од 27 април. Со таков чин, Македонија ќе покаже одлучност и зрелост да го затвори тој случај и конечно да отвори процес кон внатрешно помирување“, велат од таму.