ВНИМАВАЈТЕ! СМОБОТНИ ГАБИ се појавија смртоносни габи во лебот и тестенините – заразата расте НИЗ ЦЕЛ СВЕТ

0

Омилените основни производи како лебот и тестенините содржат штетни габични токсини кои претставуваат сериозна закана за здравјето на луѓето, предупредуваат експертите.

Поголемиот дел од пченицата – клучна состојка која се наоѓа во неколку скробни јаглехидрати – произведена во ОК е заразена со габична болест наречена фузариумска болест (FHB), покажува новата анализа.

FHB не е штетен за луѓето , но супстанцијата што ја произведува, позната како микотоксин, може да убие.

Експертите од Велика Британија открија дека 70 отсто од пченицата произведена во Британија помеѓу 2010 и 2019 година содржи смртоносни микотоксини.

Тие, исто така, открија дека нивоата на микотоксинот, вомитоксин, кој се наоѓа во повеќето британска пченица, се во законски граници.

Сепак, истражувачите од Универзитетот во Бат и Ексетер рекоа дека  е „загрижувачки“ фактот што повраќањето се наоѓа во толку многу од нашите јадења.

„Сè уште не е познато како долгорочната изложеност на микотоксини во исхраната со ниско ниво може да влијае на здравјето на луѓето“, рече Нил Браун, научник од Универзитетот во Бат.

Микотоксините претходно беа поврзани со рак на црниот дроб и болести на бубрезите.

Тие исто така може да предизвикаат акутно  привремено повраќање, дијареа, абдоминална болка, главоболка и треска.

Анализата, објавена во  списанието Nature Food , исто така покажа дека една четвртина од пченицата е контаминирана со неколку различни микотоксини.

Ова „покренува загриженост за синергизмот“, напиша Нил во The Conversation. „Овде токсините комуницираат едни со други и предизвикуваат поголема штета отколку збирот на поединечните токсини кои дејствуваат сами.

Ова доаѓа откако  Светската здравствена организација (СЗО) предупредува дека смртоносните габични инфекции се во пораст ширум светот.

Во својот прв извештај за 19 приоритетни габични патогени што треба да се набљудуваат, СЗО рече дека отпорноста на габите има  „големи импликации“ за здравјето на луѓето.

Многу габични патогени,  вклучувајќи ја и кандидата која предизвикува вообичаени инфекции  како што е вагинален дрозд, стануваат сè поотпорни на третман.

Професорот по заразни болести Џон Коен, од Медицинскиот факултет во Брајтон и Сасекс, рече дека габичните инфекции се „помалку чести од другите видови инфекции, но можат да предизвикаат екстремно сериозна болест или смрт“.

СЗО проценува дека 1,7 милиони луѓе годишно умираат како резултат на габични заболувања.

Кај повеќето здрави луѓе, имунолошкиот систем може да се бори против инфекцијата, но може да биде опасен по живот кај луѓе кои се веќе болни или имунокомпромитирани.