Водечкиот француски интелектуалец: “Третата светска војна веќе започна” – Кисинџер: Паралелите со 1914 година се јасни

0

Пораката на Тод е прилично песимистичка и застрашувачка за Западот на долг рок

Може ли да се спречи руската инвазија на Украина да ескалира во Трета светска војна? Еден од најголемите авторитети на меѓународната политика, поранешниот американски државен секретар и дипломат Хенри Кисинџер, напиша есеј за конзервативното британско списание The Spectator дека украинскиот конфликт има јасни паралели со 1914 година, кога постепено се повлекуваа сите големи сили во воен конфликт.

Тој повика на прекин на огнот со повлекување на руските сили на линиите пред почетокот на конфликтот во 2022 година, што значи дека војската на Путин ќе остане во источна Украина, како и на Крим. Според Кисинџер, приоритет е да се спречи војната да се претвори „во војна против Русија како таква“ и неопходно е да и се даде можност на Русија „повторно да се приклучи на меѓународниот систем“.

Сепак, Кисинџер го смени ставот во однос на членството на Украина во НАТО. Тој тврди дека пред почетокот на конфликтот бил против пристапувањето на Украина во западната воена алијанса бидејќи се плашел токму од сценариото што се случило, но сега 99-годишниот Кисинџер од сцената на Светскиот економски форум во Давос вели дека членството на Украина во НАТО алијансата е логичен исход. Сепак, важно е преку дипломатскиот процес, оценува Кисинџер, да и се даде можност на Русија да ги прилагоди своите историски позиции бидејќи таа е држава со огромен нуклеарен арсенал, па затоа е неопходно да се избегне нејзина дестабилизација и продлабочување на конфликтот. За разлика од Кисинџер, кој верува дека Третата светска војна сè уште може да се запре, еден од водечките француски интелектуалци на денешницата, Емануел Тод, даде интервју за „Фигаро“ во кое изјави дека Третата светска војна веќе започнала.

– Очигледно е дека конфликтот, кој започна како ограничена територијална војна, ескалира во глобална економска конфронтација меѓу целиот Запад од една страна и Русија и Кина од друга, и станува светска војна – рече Тод.
Францускиот интелектуалец смета дека Путин погрешил на почетокот на конфликтот бидејќи верувал дека Украина е „пропадната држава“ која веднаш ќе пропадне на почетокот на инвазијата, но се покажало дека украинската нација, со странски финансиски и воени ресурси, успеа да најде нов вид на рамнотежа, како и надеж дека може да победи. Патем, Тод се повикува на анализата на Меархајмер за конфликтот, која предупредува дека Украина треба да се смета за де факто дел од НАТО алијансата од 2014 година, бидејќи уште тогаш украинската армија почна да добива некаков вид на помош и обука од американски, британски и полските воени сили. Од друга страна, Русите се изјаснија дека никогаш нема да толерираат присуство на НАТО алијансата во Украина и затоа тврдат дека водат одбранбено-превентивна војна.

Мершајмер, потсетува Тод, тврди дека Русите ќе удрат толку посилно ќе бидат во тешка позиција во Украина бидејќи се чувствуваат егзистенцијално загрозени. Во исто време, Американците се преценуваат кога мислат дека можат да учествуваат во воениот конфликт во Украина како во една од воените игри на војната, по Виетнам, Ирак и Авганистан. Но, проценува Тод, Америка е всушност кревка, а Русија се покажува дека се држи подобро од очекуваното под санкциите организирани од НАТО алијансата. Можно е Русија, со поддршка на Кина, да ги издржи сите санкции, додека американската монетарна и финансиска контрола на светот ќе пропадне, а со тоа и можноста за финансирање на огромниот американски трговски дефицит. Ова всушност го направи конфликтот егзистенцијален за САД, тие не можат да се повлечат од него.

– Затоа, сега сме во војна без крај, во конфронтација чиј исход мора да биде колапс на едното или другото – вели Тод.

Пораката на Тод е прилично песимистичка и застрашувачка за Западот на долг рок:

  • Штотуку прочитав книга од С. Џаишанкар, индискиот министер за надворешни работи, која ја објави пред војната, во која ги гледа американските слабости и тврди дека конфронтацијата меѓу Кина и САД нема да има победник, туку ќе ослободи простор за други земји како Индија. Но, не за Европејците. Секаде гледаме слабеење на САД, но не и во Европа и Јапонија, бидејќи поради слабеењето на својот империјален систем, САД се обидуваат да ги задржат позициите во почетните протекторати. Како што американскиот систем се намалува, тој врши поголем притисок врз локалните протекторатски елити (вклучувајќи ја и Европа) – заклучува Тод.