Воен аналитичар за крвавата битка за Бахмут: „Украинците ја искрварија Црвената армија, играат игра позната во војните“

0

Битката за украинскиот град Бахмут влегува во решавачка фаза, а Украина и Русија се обидуваат да ги оправдаат своите неверојатни загуби во една од најкрвавите битки. Таа битка за ТВ „Дневник Нова“ ја коментираше воениот аналитичар Ивица Мандиќ.

Во Дневник Нова ТВ, воениот аналитичар Ивица Мандиќ ја коментираше битката за Бахмут, украинскиот град за кој со месеци се водат крвави битки.

„Украинците одлично знаат што им е потребно за контраофанзива и тоа му го соопштија на светот. Она што се воведува се бомби со долг дострел и директно погодени со ГПС(GPS). Тие пристигнаа во Украина пред две недели. Што друго им треба? Се работи за тоа што ги принудија Русите да ја започнат операцијата малку порано и во овие моменти, особено во последните 15 дена, елитните единици, и на Вагнер и на Црвената армија, се во Бахмут“, рече Мандиќ.

„Досега од Велика Британија и САД дознавме дека соодносот на загинатите во Бахмут е седум спрема еден во корист на Украина. Тоа значи дека Црвената армија била принудена да искрвари и се игра игра која е позната во војните: Ќе ви дадам простор за време. „Тие купуваат време за да бидат подготвени за контраофанзиви. Ова во никој случај не значи дека овие операции ќе бидат во Бахмут“, додаде тој.

Мандиќ коментираше и колку Русија може да издржи големи загуби.

„Со оваа стапка на загуба на луѓе е многу тешко да се одржи. Не се работи само за населението. Мора да формирате оперативна армија во моментот кога ќе ве пукаат преку глава, што е долг период. Русија има се помалку оперативни војници кои се обучени и подготвени да водат војна“, рече тој. „Што се однесува до планирањето, управувањето и раководството на армијата, Украинците ја сместија руската војска во детската клупа. Ова е изненадување само за оние кои не го следеа ова“, истакна тој.