Возите „на резерва“: Постојат дури пет начини да заштедите гориво до најблиската бензинска пумпа

Повеќето возачи понекогаш возат на „резерва“, а со овие корисни совети вашиот автомобил ќе успее да ве превезе барем до најблиската бензинска пумпа.

1. Исклучете го клима уредот во возилото

Кога секој милилитар гориво ви е важен, можете да го намалите оптоварувањето на моторот со исклучување на климата. Од друга страна, спротивно на популарното верување, исклучувањето на стерео системот нема да направи никаква разлика.

2. Избегнувајте ненадејно забрзување

Ако се најдете дека нема бензин, може да бидете во искушение да забрзате одеднаш за да стигнете до најблиската бензинска пумпа. Сепак, ова не е најдоброто решение, бидејќи со притискање на педалата за гас може да се забрза и потрошувачката на гориво.

3. Не возете со голема брзина

Кога сме кај забрзувањето, би било добра идеја да ја намалите брзината за да заштедите што е можно повеќе гориво, кога и онака немате многу. При брзини над 80 километри на час, ефикасноста на вашата потрошувачка е значително намалена.

4. Избегнувајте ненадејно сопирање

Препораката говори сама по себе – исто како и наглото забрзување, така и наглото сопирање може да му наштети на вашето снабдување со гориво.

5. Избегнувајте ненадејно стоење и движење

Лесното возење без постојани застанувања и застанувања е најоптималниот начин за заштеда на гориво. Ако можете, инаку изберете такви рути, особено кога сте „на резерва“.