Волксваген во проблеми: Неизвесен е опстанокот на производителите, мрачни проценките на аналитичарите! Што сс случува со акциите!?

0

Акциите на германскиот автомобилски концерн „Фолксваген“ како што јави германската агенција ДПА, континуирано паѓаат од средината на 2021 година. Тогаш една акција на најголемиот светски производител на автомобили вредеше 240, а сега е само 113 евра! Само во минатата година тие паднаа за повеќе од 20 отсто …

Според аналитичарите, цитирани од оваа агенција, „инвеститорите сè помалку веруваат дека VW, како што е, ќе ја врати конкурентноста во наредните години“.

Нејзиниот удел на клучниот пазар во Кина паѓа, но се соочува и со тежок проблем на прекумерни трошоци во Северна Америка.

И поради бавноста во развојот на електричните автомобили, таа е на крајот од европските производители на овие возила. Главната причина за падот на акциите на VW, според нејзиниот главен менаџер Михал Семотан, е заканата од значителен пад на учеството на кинескиот пазар. Сега таму продава 40 отсто од своето производство. И неговата конкуренција е токму таму – а таа станува посилна…

На пример, најголемиот кинески производител на автомобили BYD во првата половина од оваа година успеа да влезе во првите десет светски производители на автомобили. Со продажба од 1,25 милиони автомобили во Кина, го надмина Mercedes Benz. Накратко, VW на овој клучен пазар на електрични автомобили тешко може да се натпреварува со пониските цени на тамошните производители. Затоа тој ќе соработува со кинески компании, пред сè оние кои произведуваат поевтини автомобили кои се најбарани таму.

Но тогаш профитот е помал…