Во албанскиот дел од Охридското Езеро откриена населба од пред 8.500 години

Научниците веројатно пронашле една од најраните европски населби со куќи изградени на попоорници, а кое е откриено под едно од најстарите езера во светот, Охридското Езеро во делот што и припаѓа на Албанија.

„Откритието под Охридското Езеро во селото Лин, Албанија, потврдува дека крајбрежните населби во регионот – кој се протега на планинската граница на Северна Македонија – се многу постари од очекувањата на археолозите“, рече Алберт Хафнер, професор по археологија од швајцарскиот Универзитет во Берн.

Наодите направени од швајцарски и албански археолози со помош на професионални нуркачи покажуваат дека Лин служел како центар за развој на земјоделството, занаетчиството и риболовот пред околу 8.500 години, што го прави најстарото езерско село откриено до денес, па дури и постаро од слично. оние кои се наоѓаат во јужна Италија и низ цела Европа.

До откривањето на проектот ЕКСПЛО, најстарите претходно познати населби во медитеранските и алпските региони беа неколку стотици години помлади.

„Археолошките локалитети во езерата на јужниот дел на Балканот, Грција, Албанија и Северна Македонија, даваат одлична можност да се истражат богатите архиви на општествени и еколошки промени во колевката на европското земјоделство“, се наведува на веб-страницата на проектот ЕКСПЛО.