Во Велика Британија за првпат се отворени повеќе од 100 писма испратени пред 265 години

Во Велика Британија се отворени 104 писма испратени пред повеќе од 250 години. Тие беа наменети за морнарите на францускиот воен брод Галатеа, но никогаш не ги примија.

Во Британија за првпат се отворени повеќе од сто писма упатени до членовите на екипажот на францускиот воен брод Галатеа во 1757 и 1758 година. Тие никогаш не стигнале до нивните адресари бидејќи биле конфискувани од британската морнарица. 265 години подоцна, тие беа случајно пронајдени во британскиот национален архив од истражувачот од Кембриџ, Рено Морие.

„Погледнав во кутијата само од љубопитност и ги најдов. Не ја добивам таа шанса. И двете се многу емотивни“, рече Морие.

Писмата дојдоа „болно блиску до нивните адресати“, додаде тој. Француската пошта ги испрати писмата до неколку воени пристаништа низ земјата за да се обидат да ги достават, но безуспешно.

Галате пловел преку морето до Квебек, но на патот паднал во рацете на Британците. Затоа, француските власти одлучија да ги испратат писмата во Англија, надевајќи се дека тие сепак ќе стигнат до адресатите, но таму и беа предадени на морнарицата и повеќе од четвртина милениум лежеа заборавени во фиоки.

Бродот Galetée беше во пристаништето во Брест на почетокот на 1758 година кога тифус го пустошеше градот (Фото: Метрополитен музеј на уметноста)

Бродот Galetée беше во пристаништето во Брест на почетокот на 1758 година кога тифус го пустошеше градот (Фото: Метрополитен музеј на уметноста)

Морие ги бараше имињата и потеклото на сите 181 член на екипажот на францускиот брод и ги усогласи адресатите со писателите. Меѓу оние кои залудно чекаа вести за своите најблиски беше и првиот поручник Луис Шамбрелан.

“Можев да ти пишувам цела ноќ. Јас сум твојата секогаш верна сопруга. Добра ноќ, драг мој пријател. Полноќ е. Мислам дека е време за одмор”, му напишала сопругата Мари Дубоск.

Никогаш повеќе не се виделе. Таа умрела следната година, а тој се вратил во Франција неколку години подоцна и повторно се оженил, Би-Би-Си ги сумираше наодите на Морие.

Едвај чекам повторно да те држам во раце“, му напишала сопругата на морнарот Ан Ле Серф на својот сопруг Жан Топсент.

Таа користела зборови што може да значат прегратка или бакнеж. Никогаш не ги читаше.

„Овие писма зборуваат за универзални човечки искуства и не се карактеристични за Франција или 18 век. Тие откриваат како сите се справуваме со големите животни предизвици. Кога сме одвоени од нашите најблиски поради настани кои се надвор од наша контрола, како што се пандемии или војни , мора да дадеме се од себе за да останеме во контакт, да се смируваме едни со други, да се грижиме за нашиот ближен и да ја одржуваме страста жива“, рече Морие.

Писмата се напишани за време на Седумгодишната војна, во која Франција и Велика Британија се бореа на морињата за колонијални поседи и превласт во поморската трговија. Заврши со Парискиот договор, кој конечно ја зацементира британската колонијална надмоќ и го означи падот на Франција.