Во Ирак откриен ан стар 5.000 години

На местото на археолошкиот локалитет се пронајдени клупи, простор кој служел како фрижидер, фурна, па дури и остатоци од храна.

Група американски археолози открија гостилница стар 5.000 години во античкиот град Лагаш во јужен Ирак, сега познат како Ал Хиба, објавија израелските медиуми. На местото на археолошкиот локалитет пронајдени се клупи, простор кој служел како фрижидер, фурна, па дури и остатоци од храна, пренесува Хина, повикувајќи се на агенцијата СТА.

Гостилницата била скриена на само 50 сантиметри под површината, пишува Jerusalem Post.

„Неверојатно е да се најде нешто како оваа речиси 5.000 години стара јавна гостилница толку блиску до површината“, рече Холи Питман, директорка на археолошкиот проект Лагаш и куратор на Блискиот Исток во Музејот за археологија и антропологија во Филаделфија, САД. , за необичното откритие.

Предложено „хоризонтално ископување“

„Само прецизно, повеќефазно хоризонтално ископување може да открие што останува“, објасни таа.

Хоризонталното ископување беше предложено од водачот на теренската работа Сара Пицименти, од Универзитетот во Пиза во Италија.

Лагаш се смета за еден од најстарите и најголемите градови во Месопотамија.

Околу 3000 година п.н.е., тој бил еден од главните центри на земјоделството и риболовот поради околните мочуришта и плодната земја, пишува Jerusalem Post