Во камени градби во Саудиска Арабија пронајдени останки од луѓе и животни стари 7.000 години

0

Археолозите откопаа илјадници животински коски, како и човечки остатоци додека ископуваа антички камен споменик во Саудиска Арабија.

Откритијата сугерираат дека пред околу 7.000 години во Саудиска Арабија, луѓето се собирале на камени структури за да вршат ритуали, депонирајќи животински рогови и черепи.

Илјадници праисториски правоаголни камени структури наречени мустатили се пронајдени во Саудиска Арабија, но кога се изградени и за која цел останува мистерија.

Кралската комисија за Ал-Ула, која беше формирана за зачувување и развој на 2.000 години стариот археолошки и историски локалитет Ал-Ула во северозападна Саудиска Арабија, започна проект за проучување на мусталите и другите археолошки остатоци во регионот. Проектот работи од 2018 година.

Неодамна ископаниот мустатил е со димензии 40 x 12 метри и има камени ѕидови со дебелина до 2 метри, но првобитната висина на ѕидовите е нејасна бидејќи тие со текот на времето еродирале.

Внатре во мустатилот има двор, центриран на структура која содржи две огништа кои можеби функционирале како свечено светилиште, велат археолозите во августовскиот труд објавен во прилог на списанието Proceedings of the Seminar on Arabic Studies.

Археолозите пронајдоа и повеќе од 3.000 фрагменти од животински остатоци во мустатилот, кои заедно тежат околу 25 килограми. Остатоците од животните вклучуваат стотици рогови и глави на животни, како што се говеда и кози.

Говедски глави и рогови се пронајдени на други праисториски места на Блискиот Исток, вклучително и локација во Јемен каде што бил изложен прстен од говедски черепи, рече водечкиот автор на студијата Ваел Абу-Азизе, помлад професор по археологија на Универзитетот Лумиер во Лион.  Вести во живо наука. Животински коски беа депонирани помеѓу 5.300. п.н.е. и 5000 г.п.н.е., според археолозите.

Човечките коски пронајдени во мустатилот припаѓале на најмалку девет лица, вклучувајќи две доенчиња, пет возрасни, адолесцент или млад возрасен и дете. Човечките останки се исто така помлади од животинските останки, кои датираат неколку века откако животинските коски биле ставени во мустатилот.

„Тоа е колективен погреб“, иако не е јасно дали луѓето закопани таму се поврзани со градителите на мустатилот, рече Абу-Азизе.

Оливија Муњоз, археоантрополог во францускиот Национален центар за научни истражувања (CNRS), не беше вклучена во студијата, но го пофали истражувањето и се надева дека ќе бидат објавени повеќе детали за човечките останки.

„Би било интересно да се знае дистрибуцијата по тип на коска за да ни помогне да разбереме дали поединците биле депонирани цели или дали делови од веќе распаднат скелет можеле да бидат внесени во мустатилот“, изјавиле за Live Science.

Иако постојат теории, засега не е познато зошто е изграден мустатилот и зошто содржи толку многу човечки и животински коски.

Еден труд од 2021 година објавен во списанието Антиквити сугерира дека Мустатил можеби користел „култ на говеда“ во регионот. Абу-Азизе, сепак, не се согласува со оваа идеја, истакнувајќи дека коските од говеда сочинуваат само мал дел од остатоците од животното на локацијата, а козите го сочинуваат мнозинството.

Дизајнот на отворениот двор на мустатилот укажува дека тој бил собиралиште на толпи, веројатно за религиозни цели.

Присуството на животински рогови и коски сугерира дека двете огништа веројатно биле светилиште, а фактот дека некои од животинските коски биле запалени сугерира дека се одржувале религиозни ритуали кои вклучуваат палење на коските.

Локалитетот е многу добро сочуван, особено во споредба со слични антички локалитети.

„Премногу често, структурите на отворено како оваа, каде и да се, се сериозно вознемирени“, пишува во Jerusalem Post, Ен Портер, доцент почесен професор по археологија на Блискиот Исток на Универзитетот во Торонто.