Во мај годинава се доделени 317 одобренија за градба

Во мај годинава се доделени 317 одобренија за градба, што е за 1,9 отсто помалку во однос на претходниот месец од претходната година, објави денеска Државната агенција за статистика.

Според одобренијата за градба, вредноста на објектите се очекува да изнесува 5.311.942.000 денари што е за 23,4 отсто повеќе во однос на истиот месец лани.

Од вкупниот број одобренија за градење, 137 (43,2 отсто) се наменети за висококатници, 119 (37,5 отсто) на нискокатници и 61 (19,3 отсто) на нискокатници за реконструкција.

Од вкупно 317 објекти, 142 (44,8 отсто) се физички лица како инвеститори, додека 175 (55,2 отсто) инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 675 станови, со вкупна површина од 54.646 метри квадратни.