Во Саудиска Арабија се одржува најголемиот фестивал на урми во светот, кој собира илјадници посетители

Во срцето на регионот Ал-Касим во Саудиска Арабија, фестивалот на урмата Бураида го трансформира градот во раздвижен центар на трговија и култура. Признаен како најголем фестивал на урми во светот, овој настан привлекува илјадници посетители и трговци, славејќи го богатото земјоделско наследство на регионот.

Овој фестивал, кој не само што е голем пазар, туку и спас за илјадници земјоделци и млади кои зависат од приходите од одгледување урми, се одржува секоја година во август.

Саудиска Арабија има најголем број палми во светот и сочинува приближно 25 проценти од светското производство на урми. Само регионот Касим има околу 7 милиони урми.

Во зависност од сортата, свежите урми се прилично мали, а боите се движат од светло црвена до светло жолта. Оваа здрава храна е прогласена за најздрава меѓу овошјето, а ја препорачуваат и експертите поради нејзиното влијание врз здравјето. Урмите се првенствено многу хранливи, особено затоа што се сушени, поради што калориската содржина е поголема од онаа на повеќето свежо овошје, а повеќето од овие калории доаѓаат од јаглехидратите.

И покрај калориите, урмите, освен значително количество влакна, содржат и некои важни витамини и минерали. Храната богата со растителни влакна често се препорачува за подобрување на нашето варење и е совршен избор за време на постот. Понатаму, влакната исто така можат да бидат корисни за контрола на шеќерот во крвта.