Во Собранието продолжува расправата за реконструкција на Владата

Во Собранието денеска напладне мора да продолжи расправата за реконструкција на Владата, со која Алијансата за Албанците, која има осум пратеници, ќе влезе во владината коалиција, а ќе си заминат Алетернатива и Демократската лига. Пратениците од власта во расправата на вчерашната собраниска средба за разрешување на министрите од АЛтернатива со фокус на постигнатите резултати и европскиот пат на државата, отфрлајќи ги тензиите на опозицијата и барањата за избори. Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, пак, со повеќекратни барања за избори и обвинувања за корупција и криминал и „пазар 3“ разговараат за новата коалиција со Алијансата за Албанците. За премиерот Димитар Ковачевски одлуката за напуштање на власта на Демократската лига не претставува никакво нарушување на стабилноста на владејачкото мнозинство.

Пратениците вчера и во попладневните часови дел од продолжението на 104. седница на Собранието продолжија со расправата за Предлогот за разрешување на министри и заменици министри од Алтернатива, поточно за разрешување на министерот за здравство, Беким Сали.

Засега е нејасно колку ќе трае средбата за реконструкција на Владата, бидејќи според Деловникот на Собранието, за разрешување на министрите е предвидена средба на која времето за дискусија не е ограничено.

Според член 221 од Уредбата, претседателот на Владата го доставува предлогот за разрешување на член на Владата во писмена форма до претседателот на Собранието и може да го оправда. За предлогот за разрешување на членот на Владата Собранието ќе одлучува на првата наредна седница.

„Се расправа за предлогот за разрешување на член на Владата. За предлогот може да се изјасни членот на Владата за кој е поднесен предлогот за разрешување во времетраење од 15 минути“, се наведува во член 221 од Правилникот на Собранието.