Во Софија подготвуваат нова декларација за Македонија

Нова декларација за Македонија ќе биде претставена пред бугарските пратеници. Тој веќе е едногласно одобрен во тамошната Комисија за надворешна политика. Ги осудува, како што се вели, повиците за насилство врз Бугарите во земјава, но и остриот напад врз Христијан Пендиков.

„Цврсто се трудиме да преземеме систематски мерки од сите институции, да ги откриеме сторителите и да ги натераме да одговараат за стореното“, се вели во Предлог-декларацијата на бугарскиот парламент.

Во Декларацијата се наведува дека Скопје не го почитува Договорот за добрососедство и протоколите кои произлегуваат од него и се осудува, како што се вели, јазикот на омразата во општеството и медиумите во Македонија. Внимание се посветува и на уставните измени.

„Изразуваме загриженост дека антибугарската кампања што ескалира во Република Северна Македонија го загрозува вклучувањето на Бугарите во Уставот на земјата, развојот на демократските процеси и институции во Северна Македонија и нејзиниот пат кон членство во Европската Унија. “ се наведува во Предлог-декларацијата на бугарскиот парламент.

Според Декларацијата, Македонија не презема одговорност за „постојниот проблем со правата и безбедноста на Бугарите“ во земјата. Инаку, Скопје и Софија и понатаму немаат заеднички јазик. Бугарскиот претседател Румен Радев на крајот рече дека случајот на Пендиков е поради систематската дискриминација на Бугарите во Македонија, а локалните власти велат дека таква дискриминација не постои. Претседателот Стево Пендаровски рече дека случајот во Охрид веднаш бил осуден од институциите, но дека одредени политички субјекти во Бугарија го политизираат.