Во Србија, критики за агресијата врз Украина: „Руските служби слободно шетаат низ нашата Србија – Агресијата беше осудена од целиот свет“

„Помина точно една година откако Руската Федерација ја започна својата агресија врз Украина. Досега во оваа крвава агресија загинаа најмалку 300.000 луѓе“, се наведува во предлогот за Декларацијата испратена од шефот на Војводинскиот фронт – ЛСВ, потпретседател во Собрание на Војводина Саша Шуќуровиќ.

Потсетувајќи дека руската агресија врз Украина беше осудена од целиот свет, како и од Србија во Генералното собрание на ОН, Шучуровиќ ги повика претставниците од Војводина да ја поддржат Декларацијата и да придонесат за побрз прекин на агресијата и повлекување на руската армија до меѓународно признатите граници од 1991 година.

ЛСВ и нејзиниот коалициски партнер, Клубот Војводина, се единствените политички опции во Србија кои отворено зборуваат за, како што велат, малигното влијание на Русија во Србија.

„Руските служби слободно шетаат во нашата земја. Некои медиуми ги претставуваат вистинските информативни служби на рускиот Генералштаб. Работата на таканаречениот Српско-руски хуманитарен центар во Ниш е проследена со контроверзии од неговото создавање, пред 11 години, една од кои најголемо е сомнежот дека се работи за руската разузнавачка и воена база“, објави ЛСВ кон средината на овој месец.

,,Наместо да го затвори тој центар, Србија дозволува руски акции во Србија и регионот и со тоа практично се дестабилизира себеси“ – додаваат тие.

Лигата на социјалдемократите на Војводина, која е предводена од Бојан Костреш од ноември 2022 година, е продемократска партија која се залага за еднаквост на граѓаните без разлика на различностите, а нејзиниот фокус е реализирање на целосниот субјективитет на Војводина како автономна провинција и европски регион.

На последните избори во Србија на почетокот на 2022 година, таа соработуваше со Демократскиот сојуз на Хрватите во Војводина (ДСХВ), што резултираше со влезот на претседателот на ДСХВ Томислав Жигманов во српскиот парламент и неговото последователно назначување за министер во српскиот влада.