ВО УКРАИНА Е ВО ТЕК ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ОПЕРАЦИИ ОД ПОЧЕТОКОТ НА ВОЈНАТА – Еве зошто Русите тргнаа во офанзива во овој регион

Од 10. октомври почнаа нападите на руската Армија врз градот Авдиивка, т.н. портите на Доњецк, но и покрај големите напори, според Институтот за проучување на војната (ISW), тие не забележаа голем пробив.

Интересно е што руските воени аналитичари сметаат дека овој обид за освојување на Авдиивка е една од најголемите руски операции од почетокот на агресијата. Русите се пред почетокот на зимата, а температурите во тој крај можеби веќе се под нулата, сакаат да постигнат значаен успех и максимално да ги компензираат неуспесите на јужниот фронт кај Запорожје и кон Мелитопол.

Летната контраофанзива на Украина не ги исполни очекувањата, но сепак резултираше со потези на бојното поле Запорожје кон Азовското Море. А бидејќи и Украинците ги интензивираа нападите на тој простор пред „зимскиот распуст“, главно кон важниот стратешки центар Токмак, Русите сакаа да го олеснат тој дел од фронтот со напад на Авдиивка, но и да се обидат да ги оддалечат украинските сили од Доњецк, кој се уште е во дострелот на нивната артилерија.

слика

Авдиивка е предградие на Доњецк. И покрај тоа, Русите не успеаја, иако ја турнаа украинската одбрана, според информациите на ISW, на 4 до 4,5 километри, за да ја опколат Авдиевка и да ги стават под контрола патиштата и железничката пруга што водат кон градот, за да ја пресечат исклучување на снабдувањето со работна сила и оружје.

Не успеаја да ја земат ниту фабриката за коксирање во Авдиивко, како најважен стратешки објект во градот, што ќе им овозможеше да ги имаат сите линии на комуникација во областа под закана. Украинците евакуираа делови од градот, но дел од населението не сака да ги напушти домовите, иако во Киев најавија дека оваа зима нема да можат да им обезбедат греење на граѓаните.

Според украински извори, иако на тој дел од бојното поле се распоредени многу руски војници и опрема, тие мора да внимаваат да не ја ослабат одбраната во други области.