Во јануари се дадени 390 градежни дозволи, за 50,6 отсто повеќе од лани

Во јануари годинава се издадени 390 одобренија за градење, што е за 50,6 отсто повеќе во однос на истиот месец лани, покажуваат податоците на Државната агенција за статистика.

Според одобренијата за градба, проценетата вредност на објектите достигнува 7.706.874 илјади денари што е за 33,6 отсто повеќе од лани.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 169 (43,3 отсто) се наменети за висококатници, 131 (33,6 отсто) за нискоградба и 90 (23,1 отсто) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 390 објекти, во 182 (46,7 отсто) како инвеститори се јавуваат физички лица, додека во 208 (53,3 отсто) објекти инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 677 станови, со вкупна корисна површина од 57.990 м2.