Врховниот суд на Грција и забрани на екстремно десничарската партија да има претстојни избори

Грчкиот Врховен суд во средата  одлучи дека на екстремно десничарската партија Хелените ќе и биде забрането учество на претстојните избори на 21 мај. Во одлуката девет спрема еден, судот утврди дека партиите кои се надвор од политичкиот спектар, промовираат насилство и не почитуваат демократијата или владеењето на правото не се добредојдени на избори.

Партијата на Хелените, позната и како партија на Грците, беше главен извор на контроверзии во Грција поради нејзините врски со неонацистички организации. Лидерот на партијата Илиас Касидиарис го нарече „тажен ден за Грција“. Тој продолжи да изјави дека „демократијата во Грција е урната“ бидејќи половина милион негови поддржувачи нема да можат да гласаат за партијата што ја поддржуваат.

Забраната доаѓа откако грчкиот парламент донесе нов закон со кој им се забранува на поранешните осуденици од водечките политички партии. Пред Хелените, Касидиарис припаѓал на друга грчка политичка партија позната како Златна зора. Екстремистичката група е позната по својот тврд антиимиграциски став и неодамна беше поврзана со криминални организации. Во обвинителството против него, неколку лидери на Златна зора добија затворски казни. Касидиарис беше меѓу осудените и беше осуден на 13 години затвор под обвинение за водење криминална организација, трговија со оружје, изнуда и убиство. 

Многу Грци ја поздравија одлуката на Врховниот суд бидејќи партијата на Хелене беше на екстремната десница, а дури и тврдокорните конзервативци ја осудија нивната политика. За претстојните избори, платформата на Хелените се состоеше од антиимиграциска, антиевропска и прополициска политика. Пред изборите, Хелените забележаа скок на популарноста поради тоа колку се истакнати овие прашања за Грција, поради нејзините огромни долгови кон ЕУ, тековната бегалска криза, како и високата стапка на невработеност и криминал. Сепак, Хелените останаа генерално непопуларни бидејќи нивното раководство е главно составено од стари членови на Златна зора кои се одвоија од партијата. Многумина сè уште ги гледаат Хелените како надуена криминална група која се обидува да ја поттикне сопствената агенда манипулирајќи со конзервативните вредности во своја полза.

Изборите треба да се одржат на 21 мај. Хелените се веројатно единствената политичка партија на која ќе важи пресудата, бидејќи ниту една друга партија не настапува на слични платформи со врски со криминални организации и неонацизам, како Хелените.