Вселенската компанија од ЛУКСЕМБУРГ ПОД ИСТРАГА: Наводно дала сателитски снимки на Вагнер и соработувала со Русија

0

Вселенската компанија „Спејси“ од Луксембург е под истрага за наводна соработка со Русија и обезбедување сателитски снимки на групата Вагнер.

Министерствата за економија и надворешни работи на Луксембург ја тужат Spacety Luxembourg SA поради наводните врски со Русија , кои беа откриени откако САД ја санкционираа компанијата за наводно обезбедување сателитски снимки на руската платеничка група Вагнер во јануари.

Министерството за економија, надворешни работи и Европа му презентираше на државниот обвинител случај против компанијата која наводно и дала сателитски снимки на руската платеничка група предводена од Евгениј Пригожин , познат како „готвачот на Путин“.

Се верува дека компанијата ги прекршила санкциите на ЕУ и законот од 27 јуни 2018 година за контрола на извозот, појаснија двете министерства на прашањето на RTL.

По тоа откритие, договорот за експозитурите во Белвал бил раскинат, а некои институции ја прекинале соработката со компанијата.вагнер центар.jpg

Ова е случај со Луксембуршкиот институт за наука и технологија (ЛИСТ) и Универзитетот во Луксембург, кои официјално ја прекинаа соработката со компанијата по американските санкции и најавите на министрите.

Додека LIST се потпираше на слики со висока резолуција за намалување на ризикот обезбедени од компанијата, универзитетот соработуваше на механички системи поврзани со отстранување на вселенски отпад. Оваа образовна институција истакна дека не користела сателитски фотографии обезбедени од „Спејси“.

Компанијата, засега, ги отфрла сите наводи.

Луксембург е добро познат по своите сателитски и вселенски активности бидејќи е дом на SES SA, еден од водечките светски сателитски оператори кој генерира приходи од речиси две милијарди евра секоја година. Неодамна се најде во центарот на вниманието бидејќи ги објави плановите и амбициите да стане „вселенски центар за рударство“.