Вучиќ испрати јасна порака: Нема да бидам тој што ќе ја потпише независноста на Косово

0

Српскиот претседател Александар Вучиќ денеска изјави дека нема да има „ниту фактичко, ниту де јуре“ признавање на независноста на Косово.

На средбата во Врање, каде што почна да ги посетува општините во Србија како дел од формирањето на Народното движење за државата, рече дека знае оти претседателската заклетва положил за Уставот и евангелието на Мирослав.

„Јас нема да бидам тој што ќе ја потпише независноста на Косово, срам ми е да одам низ Србија и да се правдам пред никого. Нема предавање, нема да ја признаеме независноста на Косово ниту де факто, ниту де јуре, но ние сакаме мир со Албанците, сакаме пристојни односи“, рече Вучиќ.

Тој оцени дека по избувнувањето на војната во Украина, геополитичката ситуација во Европа и во светот се променила подрастично и драматично отколку по падот на Берлинскиот ѕид, но додаде дека во Србија ги има оние кои се преправаат дека не гледаат колку е тешка положбата на земјата.

„Кај нив постои оваа неподнослива леснотија на неодговорност, која би ја уништила државата за само неколку дена. Наша прва обврска е да ја заштитиме државата, да ги заштитиме националните интереси, но можеби пред нив во национална и државна смисла е да заштита на мирот и стабилноста“, рече претседателот на Србија.

Тој додаде дека на Србија и’ се потребни луѓе кои цврсто ќе ги штитат националните интереси, ќе водат мудра политика и ќе ја штитат Србија од бурните води и брутално силните ветрови.

Вучиќ најави дека округот Пчињски, Јабланички и Топлички окрузи ќе имаат најголема поддршка од државата во наредниот период, вклучително и специјални капацитети за пристигнување на инвеститори.