Газпром го отфрли доларот

0

Повеќето од извозните трансакции на компанијата се вршат во кинески јуани и руски рубљи, додека (се уште) не се користи ниту една индиска валута.

Рускиот производител на нафта „Гаспром нефт“, подружница на енергетскиот гигант „Гаспром“, речиси ги напушти американскиот долар и еврото во трговијата со сурова нафта со странски партнери – купувањето и продавањето се врши во национални валути, изјави генералниот директор на компанијата Александар. објави Ѓуков, пренесува РТ Балкан.

Според него, најголемиот дел од извозните трансакции на компанијата се вршат во кинески јуани и руски рубљи, додека индиската валута (се уште) не се користи.

„Ние не користиме рупии. Ние главно тргуваме со јуани и рубли. Практично се откажавме од плаќањето во долари и евра“, рече Дјуков на маргините на енергетскиот форум TNF, што се одржува во регионот богат со нафта Тјумен во Сибир.

Тој додаде дека компанијата немала проблеми да ја повлече заработката од извоз во девизи, а приходите од продажба на нафта и нафтени деривати ги добива на краток рок.

Русија значително ја зголеми употребата на националните валути во трговијата со енергија минатата година, оддалечувајќи се од еврото и доларот во трансакциите со странски партнери, бидејќи тие валути станаа „неверодостојни“ поради западните санкции.