Гаши: Алтернативата ќе биде во опозиција

Алтенратива и официјално ќе биде надвор од владата. Ова вечерва го соопшти претседателот на Алтернатива, Африм Гаши, по средбата со централното собрание во Тетово.

Тој рече дека Алтернатива во 2022 година ја спаси оваа влада и во 2022 година и во нивно време земјата ја доби поканата за ЕУ.

Според Гаши, е направена неправда кон алтернативната партија, па денеска ја напуштаат оваа власт останувајќи во опозиција.

Целосен говор:

Почитувани граѓани,

Ви се обраќам по состанокот на Централното собрание што беше закажан за денеска, во најкраток можен рок, секогаш според Статутот на партијата. Иако нашите долгогодишни партнери ја преминаа етичката граница и немаа ни трпение да ја чекаат нашата одлука на Централното собрание, што доволно говори за нивниот политички морал, ние денеска се сретнавме да ја донесеме нашата одлука.конечна во однос на новосоздадените околности.

Како што знае јавноста, во јануари 2022 година, Северна Македонија се соочи со Хамлетовски предизвик на патот кон Европската Унија. Всушност, нејзиниот пат значеше и патот на Албанија. Во тоа време, кога ситуацијата беше ваква, ја донесовме најхрабрата одлука, која не прави горди и денес и која верувам дека ја ценат не само нашите структури и нашите гласачи, како и нашите граѓани, туку и нашите сограѓани Албанци.како и од нашите западни сојузници. Со создавање на мнозинство кое не постоело во тој свет, во јануари 2022 година овозможивме стабилизација на владата и државата, додека во јули 2022 година официјално беа отворени преговорите за Европската унија и со тоа заврши тридецениската транзиција во нашите земји. .

Бидејќи нашата одлука беше политичка, потпишавме и објавивме политички договор и уште еден кадровски договор со тогашниот претседател на СДСМ, вториот како гаранција за спроведување на политичкиот договор, кој го одобри и актуелниот премиер. И иако точките од тој договор беа спроведени од наша страна, за жал, другата страна не го спроведе во целост ниту политичкиот ниту кадровскиот договор и на крајот – еднострано, речиси брутално – го прекршија договорот и решија да се разделат. кај нас, вклучително и друга партија во парламентарното мнозинство. Ова кажува многу, за жал зборува лошо, за нив, а не само за нив како партија, како субјект кој не е доцна за раскинување на договори и не ги почитува оние што им го спасиле животот. но ова зборува многу лошо за земја која цели кон европските вредности. Ако СДСМ оцени дека европските стандарди се кршење на договорите, ова е многу лоша вест за Северна Македонија.

Сепак, сакам да ви кажам дека не сме горди само на одлуката што ја донесовме тој ден, туку и затоа што по една година владеење оставивме зад себе десетици успешни проекти во здравството, оставивме зад себе успешни проекти на дигитализација, на дијаспората, енергетиката, социјални, културни и образовни прашања и дополнително, денес сме тука да ви кажеме дека сето тоа се случи без никаква корупциска афера. Дури и кога се бориме против корупцијата. АлтернативА е првата и единствена партија која предложи уставен амандман за борба против корупцијата и тоа стана наш главен политички идентитет.

За сето ова работење на власта, сакам да му се заблагодарам на секој функционер посебно, кој остави белег на успех во службата на граѓаните без да прави етнички, политички, верски или полови разлики.

И покрај тоа, бидејќи од другата страна имаме партии кои не ги исполнуваат своите ветувања, кои не знаат што се европски вредности и, дури ни во етичка смисла, не се достојни за партнерство, денес одлучивме АлтернативА – заедно со тројца пратеници и сите наши структури – отсега ќе биде опозициската партија

Сепак, остануваме посветени на европскиот пат, на нашите идеолошки определби, на нашата политичка програма и на доблестите во кои веруваме. Ќе продолжиме да се ангажираме за доброто на граѓаните, да ги задржиме младите овде, да создадеме подобар животен стандард и да се бориме против корупцијата.

Секако дека ќе ја поддржиме секоја агенда во интерес на граѓаните и ќе бидеме бескомпромисни во борбата против секоја појава која е штетна за граѓаните.

Секогаш постои алтернатива!