Гаши: Во СДСМ има распределба на гласовите, поверојатно е Таравари да оди во втор круг

Првиот човек на Алтернатива, Африм Гаши во изјава за ТВ21 вели дека поверојатно е кандидатот на албанската опозиција за претседател Арбен Таравари да оди во вториот круг од претседателските избори.

Гаши вели дека тоа е последица на поделбата на гласовите во СДСМ.

„Искрено, гледајќи ги политичките околности, гледајќи дека во таборот на СДСМ особено се троши гласови. СДСМ е многу низок рејтинг и во тој табор ќе има 2-3 кандидати, од тоа гласачко тело, знаеме дека градоначалникот на општина Куманово припаѓа на тоа гласачко тело, јас сум голем оптимист дека со заедничко гласање на Албанци, ако ДУИ немаше кандидат, 1 милион отсто сум убеден дека ќе го поминевме вториот круг, но и покрај тоа, мислам дека на гласачите на ДУИ им е јасно дека нашиот кандидат Арбен Таравари има многу поголеми шанси за вториот круг“ , нагласи Гаши.