Гаши реагира: Реков дека Косово е татковина на моите родители

Првиот човек на Собранието , Африм Гаши, излезе со појаснување во врска со неговата изјава за татковината, по реакцијата на претставникот Христијан Мицкоски.

Гаши вели дека неговото родно место е Македонија, а објаснува дека во изјавата во интервјуто за РТК изјавил дека Косово е татковина на неговите родители.

„Кога зборуваме за темата татковина, свесен сум за обвинувањата и искривувањата од различни медиуми, кои на тој начин се обидуваат да привлечат внимание. Како претседател на Собранието на сите граѓани на Република Македонија, сакам да појаснам дека Африм Гаши е роден во Скопје, тука живее и работи со своето семејство, а неговото родно место е Македонија“.

„Поради мислењето што го објаснувам дека точната изјава во моето интервју беше дека „Косово е родно место или татковина на моите родители и како такво го почитувам заради нив““.

„Меѓутоа, верувам дека толку добро се разбираме што не ни требаат детални објаснувања на поимите како татковина, татковина или татковина, бидејќи албанскиот користи и сложена именка што се гради од зборовите мајка и и. За мене е најважно со нашите дела да покажеме како ја гледаме нашата земја, која е нашата посветеност кон неа, кој е нашиот придонес и која е разликата меѓу оние кои ја градат и збогатуваат и оние кои ја уништуваат и крадат тоа. Патриотските афирмации и декларации немаат корист за граѓаните и не сме тука да се натпреваруваме кој е најпатриотски. Не сакам вакви дебати и последен пат ќе зборувам на оваа тема“, напиша Гаши на социјалните мрежи.

Инаку, вчера претставникот за новата Влада побара од Гаши да ја појасни изјавата, додавајќи дека неговата татковина е Македонија.