ГЕНГ ШУАНГ ПРЕДУПРЕДУВА: Синофобијата ќе доведе до конфликт и конфронтација!

0

Синофобијата ќе доведе до конфликт и конфронтација, предупреди вчера заменик-амбасадорот на Кина во ОН, Генг Шуанг. „Свиркачите на Советот за безбедност штотуку ги споделија своите ставови за русофобијата и нејзината поврзаност со кризата во Украина. „Сакам да ја искористам оваа прилика да истакнам дека политичарите во одредени земји веќе некое време страдаат од синофобија“, рече тој. Овие политичари се полни со предрасуди и параноја за Кина, што предизвикува загриженост и поттикнува тензии. Таквата синофобија е резултат на недоразбирање, стратешко погрешно проценување и политичка манипулација, рече Генг на состанокот на Советот за безбедност за Украина во контекст на русофобијата. Политиката на една земја кон Кина, доколку ја попречи синофобијата, само ќе доведе до зајакнување на менталитетот на играта на ривалство, задржување и репресија, што дополнително ќе доведе до конфликт и конфронтација, рече Генг. „Светот веќе западна во хаос поради кризата во Украина. Дали треба да се создаде уште една криза за светот да стане таков каков што никој нема да знае?“, праша кинескиот дипломат. Со развојот на човечкото општество досега, треба да бидеме доволно зрели и способни да слушаме различни гласови и да прифаќаме различни идеи и цивилизации. Светот е доволно голем за сите земји да се развиваат и да напредуваат заедно, подвлече Генг. Сметаме дека човештвото е доволно мудро и способно да ги надмине сите форми на страв, да најде начин на соживот преку дијалог наместо конфронтација, инклузивност наместо потиснување. Можеме да изградиме нов тип меѓународни односи засновани на меѓусебно почитување, еднаквост, правда и победничка соработка, додаде тој. Зборувајќи за кризата во Украина, Генг ја повика меѓународната заедница да ги унапреди мировните разговори. Меѓународната заедница треба да продолжи да го следи вистинскиот пат кон мировните преговори, да ги поддржи Русија и Украина да го обноват дијалогот што е можно поскоро без предуслови и да им помогне на сите страни да ја отворат вратата за политичко решение на кризата и заеднички да ја зачуваат безбедноста во Европа. Генг заклучи..