„ГЕНИЈАЛНА ИДЕЈА“ Најсмешниот трик да не плачете додека сечете кромид, но делува

Британскиот ТВ водител Филип Шофилд на интернет видел дека постои начин да се сече кромид без да солзат очите, но не бил сигурен дали функционира, па ги предизвикал колегата и готвачот на акција.

Стави парче леб во устата и почна да сецка кромид за да покаже дека можете да ги задржите солзите додека ја сечете оваа дневна храна.

Водителот ги убедил колешката Холи Вилоби и ирската готвачка Клодаг Мекена дека ако ставите парче леб во уста додека сецкате кромид ќе спречите да ви се насолзат очите. Тој откри дека го видел овој трик на социјалните мрежи и сакал да го сподели со нив.

„Претходно спомнав дека видов на TikTok дека постои начин на кој можете да исечете кромид без да се насолзите“, вели Шофилд.

Водителот сè уште не бил сигурен дали новото откритие функционира, па го предизвикал тимот на акција.

Филип посегна по цело парче леб, велејќи дека ви треба „вистинско парче леб“, а не само парче. Ставајќи го лебот во устата, почнал да го сече кромидот, додека Холи била малку сомнителна.

Сепак, и Холи и Клодаг решија да се обидат. Сите три пара очи останаа суви.

„Всушност мислам дека ова функционира прилично добро“, извика Холи. Клодаг беше особено импресиониран и продолжи да коментира дека трикот е „брилијантен“.

  • Јас сум готвач повеќе од 20 години и се плашам да работам со кромид. Никогаш не сум слушнала за ова – рече таа.

Трикот беше споделен повеќе пати на социјалните мрежи, а корисниците го пофалија, опишувајќи го како „генијална“ идеја и додадоа дека парче леб ќе помогне да се елиминираат солзите додека сече кромид. Се шпекулираше дека тоа е затоа што лебот ги апсорбира сулфурните соединенија пред да стигнат до вашите очи.

  • Кога ќе го исецкате кромидот откако ќе го извадите надворешниот дел и ќе го исечете коренот, односно врвот, само пресечете го кромидот на половина и ставете го во ладна вода 10 секунди, а потоа можете да го исечкате како сакате и да ги отстраните солзите – споделија тие со уште неколку совети.
  • Лажичка во устата помага. Го користам секој пат – додале тие.