Германија/Анкета: За повеќето Германци испораката на оружје за Украина ја прави државата учесник во војната

Мнозинството Германци веруваат дека германското снабдување со оружје за Украина значи дека нивната земја учествува во војната, јави ДПА.

Социолошкото истражување спроведено од Институтот Југав во име на германската новинска агенција ДПА покажува дека 51 отсто од анкетираните се согласуваат со таа изјава, а само 37 отсто не се согласуваат.

Од целосната руска инвазија на Украина пред една година, германската влада одобри испорака на оружје и друго вооружување за Украина во вредност од околу 2,6 милијарди евра.

Според неодамнешните статистики на Килскиот институт за светска економија, Германија е на четвртото место во однос на воената помош за Украина, по САД, Велика Британија и Полска. Но, кога се зема предвид износот на воената помош во однос на бруто домашниот производ, Германија е повисоко рангирана дури и од помалите земји, особено оние во Источна Европа.

Една година по почетокот на војната, луѓето во Германија се прилично скептични за снабдувањето со оружје. Четириесет отсто сметаат дека Германија испраќа премногу оружје во Украина, 22 отсто сметаат дека помошта е премалку, а 23 отсто сметаат дека станува збор за вистинската сума.

Што се однесува до планираната испорака на тенковите Леопард 2, 44 отсто сметаат дека тоа е грешка, а 41 отсто дека тоа е правилен потег. Германската влада сака да ги испорача првите 18 тенкови во воената зона до крајот на март.