Германија го легализира канабисот – ова се правилата кои мора да важат од 1 април

Германскиот парламент го поддржа новиот закон со кој се дозволува рекреативна употреба на канабис.

Според законот, на постарите 18-годишници во Германија ќе им биде дозволено да поседуваат значителни количини канабис, но строгите правила ќе го отежнат купувањето на дрогата, пишуваат странските медиуми,

Пушењето канабис на многу јавни места ќе стане легално од 1 април.

На јавни места треба да се дозволи поседување до 25 g. Во приватните домови законската граница ќе биде 50 гр.

Како што истакнуваат медиумите, сега полицијата во некои делови на Германија, како на пример во Берлин, често „замижува“ пред пиењето и неговото консумирање во јавност, иако поседувањето дрога за рекреативна употреба е нелегално и може кривично да се гони.

Употребата на дрога кај младите со години е во пораст и покрај постоечкиот закон, вели министерот за здравство Карл Лаутербах, кој се залага за реформи.

Тој сака да го поткопа црниот пазар, да ги заштити оние што го консумираат од контаминиран канабис и да ги намали приходите за организираните криминални банди.

Дебатата за декриминализацијата на канабисот беснее со години во Германија, при што лекарските групи изразија загриженост за младите луѓе, а конзервативците велат дека либерализацијата ќе ја поттикне употребата на дрога.