ГЕРМАНИЈА И ФРАНЦИЈА ПОВЕЌЕ НЕМА ДА БИДАТ ШЕФОВИ НА ЕУ: Во виорот на војната, центарот на стратешката моќ и влијание во Европа се префрла на нејзиниот исток

0

Британскиот весник „Гардијан“ објави напис во кој го привлекува вниманието на влијанието што конфликтот во Украина го има врз центрите на влијание во Европа и ги разгледува импликациите од колебањето на Германија, пред неодамнешниот договор за снабдување со воени тенкови на Украина. .

Џонатан Ејал, помошник директор на Кралскиот институт за Обединети услуги (РУСИ), во својот напис во весник наведува дека Полска и балтичките земји морално ја надминале Германија, додека германскиот секретар Олаф Шолц застој со месеци пред конечно да се согласи да го снабдува Киев со тенкови Леопард 2.

Иако бројот на германски тенкови, кои ќе и бидат доделени на Украина, не надминува 14, неговата одлука отстрани голема пречка што го попречуваше повторното вооружување на Украина.

НАТО, знамето на НАТО, Русија, руското знаме

Финска, Полска, Португалија и Холандија веќе најавија дека дел од своите тенкови Леопард ќе испорачаат на Украина, а се очекува слична одлука да донесат Норвешка и Шпанија.

Центар на стратешка моќ

Британскиот колумнист забележува дека тенденцијата на германскиот канцелар Олаф Шолц да носи стратешки одлуки предоцна и под принуда, нанела голема штета на европската безбедност. Ова може да има катастрофални последици во наредните месеци поради многу важните одлуки што ќе треба да ги донесе НАТО.

Тој вели дека центарот на стратешката моќ во Европа се преселил од западниот раб на континентот, каде што одлучија Германија и Франција, во централна и источна Европа. Од избувнувањето на војната во Украина, притисокот од балтичките земји и Полска го принуди Берлин да одржи одредени избори.

Тој посочува дека земјите од Централна и Источна Европа се здобија со морален авторитет со нивниот јасен и реален став за опасностите што ги носи рускиот империјализам, а добија и подиректна и повлијателна улога во процесот на одлучување на Стариот континент.

Зависноста на Европа од САД

Врз основа на горенаведеното, Еџал смета дека некои стари соништа за промовирање на „европската стратешка независност“ од Соединетите Американски Држави се отфрлени. Шолц минатата недела индиректно ја призна зависноста на Европа од Соединетите Држави, барајќи американските тенкови да ги придружуваат германските кога се испорачуваат во Украина.

Ејал заклучи дека Германија мора да ја признае оваа важна промена како центар на стратешка моќ во Европа, што Шолц изгледа не сака да го признае.

Неговите неодамнешни изјави покажуваат дека тој сè уште верува во можноста за враќање на мирот доколку Русија ги повлече своите сили од Украина, што според него се покажало успешно во минатото и дека ќе ја врати безбедноста во регионот.

Авторот смета дека тоа е целосна глупост, бидејќи Берлин ќе мора да се бори да влијае на процесот на преобликување на европската безбедносна мапа.