ГЕРМАНИЈА ОФИЦИЈАЛНО ВЛЕЗЕ ВО РЕЦЕСИЈА Производството опаѓа веќе втор квартал по ред, владејачката коалиција во спор за решавање на проблемот

0

Германија официјално влезе во рецесија бидејќи производството падна за 0,3 отсто во првиот квартал од оваа година, втор квартал по ред кога бруто домашниот производ бележи пад, а тричлената владејачка коалиција не се согласува како да се решат проблемите.

Денешните податоци дополнително го зголемија веќе постоечкиот притисок врз владејачката тројка да најде начин да ги намали трошоците, пишува Политико.

Илустрација

Тоа бара тешки одлуки, но нивните пристапи кон проблемот се многу различни. Зелените сакаат да инвестираат повеќе во работи како заштита на климата со оданочување на богатите, што про-бизнис Слободните демократи (ФДП) го отфрлаат.

Фатени во средината, социјалдемократите на канцеларот Олаф Шолц се надеваат дека привлекувањето на квалификувана странска работна сила и инвестирањето во нови, зелени индустрии ќе доведат до раст, иако сè уште не е јасно како.

„Изгледите за германската економија се многу добри. Ќе ги решиме предизвиците со кои се соочуваме“, рече Шолц на денешната прес-конференција.

Но, не сите се толку оптимисти, бидејќи заменик-канцеларот на Шолц и министер за економија Роберт Хабек од Зелените предупреди претходно оваа недела дека Германија се соочува со потенцијално намалување на буџетот до 22 милијарди евра следната година.

„Тоа е прв пат по многу години да се скрати федералниот буџет и се разбира, целиот систем не е прилагоден на тоа“, рече Хабек.

Борбите за тоа како да се олеснат фискалните проблеми на земјата само ќе придонесат за зголемените внатрешни борби во владејачката коалиција, кои започнаа неодамна поради контроверзната забрана за греење со нафта и гас во домовите, што ја доведе владата на работ на криза.

Последен пат Берлин мораше да донесе толку тешки одлуки за намалување на буџетот во 2014 година по светската финансиска криза, кога на власт беа само два политички блока: социјалдемократите и конзервативците на Ангела Меркел.

Министерот за финансии и лидер на ФДП, Кристијан Линднер, оваа недела предупреди дека владата треба да се подготви за „предизвикувачки“ преговори за буџетот следната година, истовремено поттикнувајќи ја економијата со намалување на бирократијата и привлекување инвестиции и квалификувани работници.

Доколку не го стори тоа, предупреди тој, Германија може да биде во „опасност“ да заостане зад меѓународната конкуренција.

Влегувањето на Германија во рецесија претставува проблеми за еврозоната и за целата Европска унија, кои во голема мера зависат од лансирањето на огромната индустрија на најсилната економија.

Линднер и неговата ФДП тврдат дека Германија нема друг избор освен да ги намали трошоците. Тој предвиде недостаток од 30 милијарди евра во даночните приходи во следните неколку години, бидејќи економијата се сопнува од последиците од војната во Украина, вклучувајќи ги повисоките цени на енергијата и пониските стапки на инвестиции.

Денешните вести за економската рецесија значат дека владата нема причина да се надева дека даночните приходи може повторно да се зголемат во скоро време.

Друг голем проблем се зголемувањето на каматните стапки, кои го разјадуваат преостанатиот финансиски простор. Споредено со 2021 година, кога Германија мораше да плати само 3,9 милијарди евра камата на својот долг, се предвидува дека тие трошоци ќе достигнат 39,9 милијарди евра оваа година.

„Многу долго време живеевме многу добро со вештачки ниски каматни стапки, а сега во сосема поинакво економско опкружување и со сосема различни каматни стапки имаме задача да се вратиме на здрави финансии и да обезбедиме нивна долгорочна одржливост. рече Линднер.

Од формирањето на влада во 2021 година, Шолц можеше да ги реши споровите околу финансирањето со создавање специјални фондови надвор од редовниот буџет, вклучително и контроверзниот готовински пакет од 200 милијарди евра за пониски цени на гасот и енергијата за граѓаните и бизнисите, како и климатски фонд на 60 милијарди евра за помош за исполнување на еколошките цели.

Но, тие „буџети во сенка“ лани достигнаа неверојатни 360 милијарди евра или 75 отсто од овогодинешниот редовен буџет од 476 милијарди евра, а партиите на власт сега не сакаат дополнително да го зголемуваат.

Линебург, Германија

Не само што министерствата не покажаа волја да ги намалат трошоците, туку напротив, побараа 70 милијарди евра повеќе во буџетот за следната година за да се исполнат низа посебни барања – од повеќе пари за детска поддршка и заштита на климата, до дополнителни средства за модернизација на германските вооружени сили.јачина и исполнување на целта на НАТО за трошење два отсто од БДП за одбрана.

Ото Фрике, кој е одговорен за буџетот во ФДП, рече дека планираниот буџет за следната година, и покрај кратењата, сепак ќе биде многу поголем од буџетот пред пандемијата на коронавирус.

„Со околу 420 милијарди евра планирани досега, трошоците за следната година ќе бидат 60 милијарди евра над буџетот за 2020 година пред кризата“, рече Фрике за Политико.