ГЕРМАНСКИОТ МИНИСТЕР ПРИЗНА: На Германија и треба гас за да се ослободи од јагленот

ГЕРМАНИЈА користи јаглен за да заштеди гас, а за да се откаже од ова, на земјата и е потребен гас, изјави германскиот министер за економија Роберт Хабек.

 Користиме јаглен за да заштедиме гас. Ќе биде катастрофа за климатската политика ако по следната зима треба да кажеме: мораме да ги користиме овие електрани на јаглен подолго, бидејќи не се грижевме за соодветно снабдување со гас. Јагленот за производство на електрична енергија е гревот на климатската политика. За да престанеме да го правиме тоа, во моментов ни треба уште гас, изјави Хабек во интервју за германскиот весник Тагескејтунг.

Германските власти претходно соопштија дека земјата во моментов планира да изгради вкупно пет државни пловечки терминали за ЛНГ. Како што истакна германскиот канцелар Олаф Шолц, тие ќе и овозможат на Германија да стане независна од испораките на гас од Русија.

Западот го зголеми притисокот на санкциите врз Русија поради Украина, што доведе до повисоки цени на струјата, горивото и храната во Европа и во САД. Рускиот претседател Владимир Путин претходно изјави дека политиката на задржување и слабеење на Русија е долгорочна стратегија на Западот, а санкциите и нанесоа сериозен удар на целата глобална економија. Според него, главната цел на Западот е да ги влоши животите на милиони луѓе. Руската Федерација повеќепати изјави дека Русија ќе ги реши сите проблеми што и ги создава Западот.

Западот го зголеми притисокот на санкциите врз Русија поради Украина, што доведе до повисоки цени на струјата, горивото и храната во Европа и во САД. Рускиот претседател Владимир Путин претходно изјави дека политиката на задржување и слабеење на Русија е долгорочна стратегија на Западот, а санкциите и нанесоа сериозен удар на целата глобална економија. Според него, главната цел на Западот е да ги влоши животите на милиони луѓе. Руската Федерација повеќепати изјави дека Русија ќе ги реши сите проблеми што и ги создава Западот.