Германски работодавач бара 20 илјади работници: Нуди бонус за добредојде до 3.000 евра

Откако Комерцбанка укина многу работни места во Германија во последните години, сега бара 20.000 нови вработени.

За вработување нуди и до 3.000 евра.

По долгогодишно реструктуирање, вклучително и укинување на илјадници работни места, Комерцбанк во Германија сега вработува нови работници во голем број.

До 2034 година банката веројатно ќе има потреба од нешто помалку од 20 илјади нови вработени, изјави за германските медиуми директорот за човечки ресурси.

„Ќе биде многу тешко да се најде доволно кадар на сегашниот пазар на труд“, вели менаџер кој работи во Комерцбанка од јануари 2023 година, пренесува Тпортал.

Бонус од 1.500 евра

Во источна Европа, банките сега исплаќаат бонуси за нововработените кои изнесуваат меѓу 1.000 и 3.000 евра. Во Германија бонусот за секој нов вработен е 1.500 евра.

„Во следните десет години, многу бејби бумери кои работат во нашата банка ќе се пензионираат. На тоа се додава природниот промет кој ќе се зголемува“, рече директорот за човечки ресурси.

„За да не го намалиме нашето работење, секоја година мораме да вработуваме околу 2.000 нови вработени – приближно половина од нив во Германија, а другата половина на локации во странство како што се Лоѓ, Прага, Софија и Куала Лумпур. Само така можеме да го одржиме планираниот број работни места со полно работно време, кој останува константен на околу 36.000 во целата групација“, објасни таа.

Итно бараат работници

Откако ја презеде болната банка Дрезднер во средината на финансиската криза во 2008 година, Комерцбанка првенствено беше фокусирана на мерките за штедење и отпуштањата.

Набргу по пристапувањето во Комерцбанка, главниот извршен директор Манфред Кноф, кој е на функцијата од почетокот на 2021 година, најави намалување на 10.000 постојани работни места ширум светот.

„Во изминатите 15 години се карактеризираме со програми за намалување на бројот на работници. „Од преземањето на Dresdner Bank во 2008 година, едно преструктуирање следеше друго“, рече директорот.

„Сега се движиме во сосема друга насока. Треба да привлечеме многу луѓе кои се на пазарот на трудот – и тоа со голема брзина“, додаде таа.