Гир: Со вклучувањето на Бугарите во Уставот не се менува неговата суштина

0

Евроамбасадорот Дејвид Гир вели дека сите земји кои сакаат да влезат во ЕУ мора да ги имплементираат стандардите за човекови права. Ова се очекувањата, посочува тој, и како тоа се развива во земја кандидат што го следи Советот на Европа.

Гир во интервју за телевизија Телма додава дека и покрај тоа што јавноста има многу различни мислења за отворањето на Уставот со цел да се направат потребните измени, поточно да се вклучат Бугарите во него, всушност секој треба да размисли што ќе значеше таа промена во пракса.

„Измената на Уставот е пред се суверена одлука која оваа држава мора да ја донесе. Секако дека сте во право, слушаме многу различни гласови и тоа е на сметка на јавноста. Мислам дека е важно за момент да се повлечеме и да прашаме што всушност е овој уставен амандман или што значи тој во пракса. Во реалноста тоа значи во Уставот да се внесе референца за поединци, граѓани на државата, кои се идентификуваат како Бугари. Ова е суштината. Нема промена на суштинската природа на Уставот. Тоа не влијае на идентитетот на земјата или на нејзините суштински интереси. Оваа земја веќе има добри резултати во меѓуетничките односи. Овие промени се акциски промени кои треба објективно да се анализираат, треба да се повлечеме и да ги погледнеме. Ајде да направиме споредба, на пример, со некои други земји. На пример, Хрватска, која вклучува повеќе од 20 заедници во својот Устав, вклучувајќи Бугари, Албанци и Македонци. Тоа не ја промени суштинската природа на Уставот и немаше никакви последици за интересите на државата. Мислам дека е поважно да има дебата која ќе води сметка за што точно се работи. И да се обидеме да се оддалечиме од повозвишената реторика која не ни помага да разбереме за што се работи“, вели Гир. Мислам дека е поважно да има дебата која ќе води сметка за што точно се работи. И да се обидеме да се оддалечиме од повозвишената реторика која не ни помага да разбереме за што се работи“, вели Гир. Мислам дека е поважно да има дебата која ќе води сметка за што точно се работи. И да се обидеме да се оддалечиме од повозвишената реторика која не ни помага да разбереме за што се работи“, вели Гир.

Тој додава дека се подготвени да разговараат со сите за да разјаснат како ЕУ гледа на тоа, но на крајот на денот одлуката мора да ја донесе земјата.

Евроамбасадорот во интервјуто зборуваше и за корупцијата, за која смета дека е најголемиот предизвик што државата мора да го реши, бидејќи сето тоа влијае на правата на граѓаните, пристапот до образование, здравството, вработувањето и напредувањето.

„Веќе на глобално ниво се направени некои позитивни чекори во оваа област, донесени се одредени закони, некои институции веќе работат ефикасно, како што е Државната комисија за спречување на корупцијата, како дел од ревизорските тела кои вршат важна работа. Но, како што знаете, законодавството не е доволно, тоа мора да се спроведува, а ако не се спроведува, мора да се спроведува. Што се однесува до судството, да, има некои поединци, има некои делови од судството и обвинителството, кои ја вршат работата што треба да ја завршат, но мислењето на јавноста за правдата е навистина многу ниско. Затоа, судството и обвинителството мора да покажат пред јавноста, мора да им покажат со дела, дека можат да веруваат дека овие институции ќе ја спроведуваат правдата“, вели евроамбасадорот Гир.