Главниот дипломат на ЕУ го повика Скопје да ги заврши уставните амандмани

0

Високиот претставник за надворешна политика и безбедност на ЕУ, Жозеп Борел, пристигнувајќи во Скопје на 29 ноември за да учествува на Министерскиот совет на ОБСЕ, рече дека Македонија треба да го заврши процесот на измена на Уставот доколку сака да го следи европскиот пат.

Предметните амандмани се барање покренато од Бугарија и прифатено од ЕУ и Македонија како услов за почеток на преговорите за членство во ЕУ со Скопје. Софија сака Бугарите во Македонија да бидат именувани во Уставот на земјата како дел од пошироките напори за заштита на правата на бугарската заедница.

Борел во Скопје рече дека европската интеграција е инвестиција во иднината на Македонија.

Тој рече: „Излегувањето на европскиот пат е нешто што треба да биде над меѓупартиската конкуренција. Тоа треба да се смета како национален потфат и сите треба да се залагаат за тоа. Тоа е нешто што и треба на земјата. И во За да напредуваме во пристапните преговори, од клучно значење ќе биде да се изгради соработка, да се избегне политички јаз – барем за прашањата на Европската унија. Разбирам дека можеби не се согласувате за многу работи, тоа е она што е демократијата – презентирање пред граѓаните различни предлози – но тоа не треба да биде политичка поделба за прашањата на Европската унија. интерес на сите граѓани на оваа земја. Тоа не е нешто што е од корист особено на една политичка партија. Тоа е од корист на целиот народ. Тоа е од корист за Македонија како земја“.