Говор на австрискиот амбасадор Мартин Памер, по повод поставувањето на првиот „Енци“ во Скопје

0

Амбасадорот на Австрија, Мартин Памер, заедно со директорот на Културно-информативниот центар (КИЦ), Антонио Димитров и претставникот на Град Скопје, денеска напладне пред КИЦ ќе имаат куса говор по повод пласманот на првиот „Енци“ во Скопје.

Од австриската амбасада велат дека настанот е дел од 30-годишнината од Виенската светска конференција за човекови права (Виена+30), во чии рамки на отворени јавни простори низ Виена се поставени 20 фотелји од брендот „Енци“.

Мебелот „Enzi“ е дел од мебелот за внатрешен двор во MuseumsQuartier (MuseumsQuartier) во Виена од 2002 година, т.н. Дизајниран е од архитектите Ана Попелка и Георг Подушка. Името се однесува на Даниела Енци, која беше генерален директор на музејот Картие до 2012 година. Парчињата на Енци се сметаат за култни предмети во музејот Картие.

Поради оваа причина, Амбасадата се приклучува на глобалната иницијатива против родово базирано насилство, која годинава се слави со слоганот „ОБЕДИНИ СЕ! Инвестирајте за да спречите насилство врз жени и девојки“, каде што фокусот е на мерките за превенција од насилство.