ГОЛЕМИ ВОЕНИ ЗЛОСТОРСТВА – Обединетите нации ги обвинија Русите и Украинците дека пукале во воени заробеници: “Ние сме крајно загрижени…“

0

Во петокот Обединетите нации ги обвинија украинските и руските водени сили дека пукале во десетици воени заробеници за време на руската инвазија на Украина.

Крајно сме загрижени поради пукањето на 25 руски воени заробеници и цивили како и 15 украински воени затвореници“, истакна Матилда Богнер, прв човек на мисијата за набљудување на човековите права на ОН во Украина.

Според Богнер, ОН ги документирале украинските егзекуции на Руси како „често извршени веднаш по окупацијата на бојното поле“.

ОН се запознаени со пет истраги предводени од Киев, кои вклучуваат 22 жртви, но како што соопштија: „Немаме информации за гонење на сторителите на тие злосторства“.

Во врска со пукањето на 15 украински воени заробеници извршени од руските сили „веднаш по нивното заробување“, 11 од нив биле извршени од руската воена група Вагнер.

Украина и Русија меѓусебно се обвинуваат за малтретирање на затворениците, што од почетокот на руската инвазија на Украина во февруари 2022 година се смета за воено злосторство.

Групата на Вагнер е на првата линија на битката за градот Бахмут, центарот на конфликтот во источна Украина.

На почетокот на март, видео-снимката од наводното руско пукање на украински затвореник ја шокираше украинската но и глобалната јавност.

Во ноември, Кремљ беше бесен од две видеа од наводното пукање на десетина руски војници кои штотуку и се предале на украинската армија.