Големи шумски пожари ја зафатија Канада, 26.000 луѓе се евакуирани

0

Во моментов има 413 активни шумски пожари, а 249 од нив се надвор од контрола, изјави канадскиот министер за јавна безбедност Бил Блер.

Напорите за гаснење на шумските пожари во различни канадски провинции продолжуваат со полна сила, изјави во понеделникот вечерта премиерот Џастин Трудо, пренесува Анадолија.

„Ние стоиме со стотиците храбри жени и мажи кои се борат со шумските пожари низ целата земја. Стоиме со заедниците кои се евакуирани и со луѓето од брег до брег кои минуваат низ ова болно, срцепарателно време“, рече Трудо.

Тој истакна дека ова е „особено тешка сезона на шумски пожари“ и дека Канада соработува со многу земји како Нов Зеланд, Јужна Африка, САД и Франција за борба против пожарите.

Канада продолжува да обучува пожарникари преку Фондот за обука за заштита од пожари, преку кој Владата поддржува повеќе од 425 пожарникари да бидат ангажирани и обучени оваа сезона.

„Досега во 2023 година, во Канада имало 2.214 шумски пожари, а изгореле околу 3,3 милиони хектари. „Во моментов има 413 активни шумски пожари, а 249 од нив се надвор од контрола“, рече министерот за јавна безбедност Бил Блер.

Околу 26.000 луѓе се евакуирани од своите домови до понеделник, рече Блер.

Канада се бори со шумските пожари од почетокот на мај.

Во моментов повеќе од 1.000 пожарникари се ангажирани во гаснењето на пожарот.