Голем професионалец: Дури и за време на борбата со опасната болест, Лаушевиќ снимал сцени од болницата

Иако лекарите го советувале да не се напрега, Жарко работел на проектот, снимајќи од болница.

Жарко Лаушљевиќ почина на 63-годишна возраст. За време на долгата и богата кариера оствари значајни улоги во бројни филмски продукции. Важеше за голем професионалец, а на тоа поткрепува и тоа што уште за време на хоспитализацијата, додека се бореше со злобна и тешка болест, од болничкиот кревет снимаше сцени за серијата „Calcan Circles“.

Иако советот на лекарите кои го лекуваа во КБЦ „Бежанијска коса“ беа без одмор, овој легендарен актер сакаше да го заврши проектот на кој работеше, што го потврди тогашниот извор на Информер:

– Продуцентите и целиот тим не сакаа да остават недовршена работа бидејќи не знаеја колку време Жарко ќе остане во болница. Му предложија да ги сними неколкуте сцени што му останаа за ,,Calcan Circles”. Тој со задоволство прифати, иако лекарите го советуваа да не се напрега премногу – вели изворот и опишува какво било снимањето:

– Му го донеле телефонот во болница и му се јавил на колегата кој бил на снимање. Во таа сцена не се гледа Жарко, туку се слуша само неговиот глас. Тоа е онолку колку што можевме бидејќи не сакавме премногу да го замориме. Тоа го направи херојски. Кога го завршија разговорот, телефонот го зеде неговиот колега со кој разговараше, а целата екипа со громогласен аплауз го поздрави Жарко. Паднаа неколку солзи бидејќи сите тоа го доживеаја многу емотивно.