ГО НАПУШТИЛА МАНАСТИРОТ И ОТКРИЛА ШТО НОСАТ ПОД мантијата калуѓерките: Пет години се плашела дека ќе биде СТРОГО КАЗНЕТА поради ПРАВИЛАТА!

0

Кери Ајлин од Пенсилванија, САД, живеела како калуѓерка цели 5 години , а кога го напуштила манастирот решила да проговори за строгите правила што треба да ги следат калуѓерките.

Според нејзината изјава, им било забрането да користат тампони. Непочитувањето на правилата беше поврзано со гневот на надзорникот.

@carrie_eileen_chuff Lots of people don’t realize the immense degree of variation and…innovation? 😅…that existed (and still exists in some cases, honestly!) in nuns’ habits. So I thought I’d have some fun and show you some! 😁 #catholic #catholictiktok #nunshabits #ratingthings #ratingnunshabits #exnun #formernun #formernunsoftiktok ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design

Кери влегла во манастирот како 18-годишна по нејзиното преобраќање. По пет години, таа реши да замине. Таа не можеше да се справи со строгите наредби и правила. Поради нив се чувствувала „целосно несреќна“.

Според Кери, правилата јасно опишале каква долна облека можат да носат калуѓерките. Секој што сака да оди во манастирот добива список со работи што може да ги спакува.

Иако долната облека се носи под долг и непроѕирен фустан, жените мора да се погрижат да донесат само 7 пара „бели памучни гаќички“ во манастирот. Што се однесува до барањата за градници, прописите велат: „без жица, бела или боја на кожа“.

Покрај деталниот опис на долната облека, постојат и правила кои калуѓерка треба да ги носи под својата мантија. Кери рече дека мора да донесе кафени чорапи до колена, бели маици, бели кошули со долги ракави и темно кафеави долги здолништа во манастирот.

@carrie_eileen_chuff Replying to @pilichambs Pretty common, actually! #exnun #formernun #conventlife #conventstories #exnunsoftiktok #formernunsoftiktok #catholic #catholictiktok ♬ original sound – Carrie-Eileen

Кери јасно им стави до знаење на своите следбеници на социјалните мрежи дека долната облека се проверува за да се уверат дека калуѓерката ги почитува правилата.

Како се контролираше долната облека? Медицинските сестри ја прегледаа темелно во пералната. Во случај на прекршување на овие рестриктивни правила, надзорникот на манастирот донел одлука за казнување.

Кери живеела во страв пет години во манастирот. Таа се плашеше дека случајно ќе прекрши едно од рестриктивните правила и ќе биде казнета поради тоа. Чистотата редовно ја проверувале монахињите. Тие биле проверени и за „забранети предмети“.

Жената го напуштила манастирот во 2008 година. Сега таа е среќно мажена. Тој има шест деца. На неговиот TikTok, тој редовно ги открива тајните за тоа што се случува зад ѕидовите на манастирот.