Грлиќ Радман – Дачиќ: Соработката меѓу Хрватска и Србија е во интерес на двете земји

Шефовите на дипломатиите на Хрватска и Србија, Горан Грлиќ Радман и Ивица Дачиќ ги договорија чекорите што треба да се преземат за подготовка на нивната билатерална средба, чија цел е да се намалат разликите во ставовите за минатото и отворените прашања, како соработка која е во интерес на двете земји.

Грлиќ Радман и Дачиќ се сретнаа во саботата во Суботица, како гости на традиционалната карневалска манифестација „Велико прела“, што Хрватите од Буњевац во Бачка ја организираат секој јануари од 1879 година.

Разговорот беше продолжение на билатералните средби по посетата на Дачиќ на Загреб на почетокот на јануари и директната средба меѓу хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ и српскиот претседател Александар Вучиќ на маргините на форумот во Давос.

И Грлиќ Радман и Дачиќ истакнаа дека двете страни имаат различни ставови за минатото, но рекоа дека експертските тимови на двете релевантни министерства ќе подготват платформа за нивната билатерална средба во наредните месеци.

Целта на таа средба е „оперативно и конкретно“ да се утврди што треба да се направи за натамошен развој и унапредување на односите меѓу Србија и Хрватска, „пред се што би било најдобро за граѓаните, државите и народите“.

Дачиќ рече дека „има низа прашања“ за кои Србија и Хрватска не се согласуваат.

„Сметаме дека, без разлика што секако размислуваме поинаку за некои прашања од нашето минато, мора да бараме начини и механизми за соработка“, рече Дачиќ, најавувајќи серија средби со цел да се анализира ситуацијата и да се утврди што и како двете страни можат конкретно да направат за понатамошен развој на односите.

Грлиќ Радман ја потврди оценката на Дачиќ дека постојат различни ставови, но посочи дека „разликите мора да се намалат доколку тоа е во заеднички интерес“.

„Верувам дека по сите овие средби ќе можеме сериозно да разговараме за сите теми, не само за билатералните. Во интерес на сите нас е да имаме мир, стабилност, безбедност, граѓаните да бидат безбедни, да има отворена дискусија и разликите да се намалуваат“, рече хрватскиот министер.

Шефот на хрватската дипломатија изјави дека во интерес на Хрватска е да ја поддржи Србија на нејзиниот европски пат, но дека Белград мора да ги исполни критериумите.

 „Во интерес на Хрватска е да ја поддржи Србија на нејзиниот европски пат, но потребно е да се разговара за критериумите што треба да се исполнат, а тоа се владеењето на правото, малцинските права, исчезнатите лица, гонењето на воените злосторства, изјави Грлиќ Радман по средбата со неговиот српски колега Ивица Дачиќ.

Тој најави дека во понеделник претседателот на Комисијата за исчезнати лица, Вељко Одаловиќ ќе го посети Загреб, каде ќе се сретне со својот колега во хрватското Министерство за одбрана.

Грлиќ Радман истакна дека како „политички одговорни луѓе“ сакаат да остават што помалку отворени прашања за идните генерации.