ГРЦИЈА РЕЧЕ ЦВРСТО НЕ! Приштина разочарана од одлуката на Атина – „Ние ја поддржуваме нормализацијата на односите, но нашиот став останува непроменет“

Атина сè уште стои цврсто на своите позиции.

Ставот на Грција за прашањето за непризнавање на независност е непроменет. Косово останува исто, и ги поддржува договорите на двете страни кои водат кон нормализација на односите, изјави претседателката на Грција, Катерина Сакеларопулу, која денеска пристигнува во официјална посета на Белград.    

Таа за весникот Политика објасни дека Грција е верна на својата политика на Западен Балкан и следи прагматичен и конструктивен пристап во однос на Косово, чија цел е зајакнување на стабилноста и безбедноста.     

Грчката претседателка посочи дека ваквиот пристап има за цел севкупен чекор кон ЕУ интеграција на целиот регион, што го оцени како стратешка цел.    

– Позицијата на Грција за Косово останува непроменета. Нашата конструктивна политика кон Косово е во согласност со таа позиција, го промовира развојот и ја зајакнува стабилноста и безбедноста на Западен Балкан – рече таа.     

Претседателот на Грција го поздрави напредокот постигнат на двете средби меѓу Белград и Приштина во Брисел и Охрид со договорот и анексот за имплементација.     

– Грција е подготвена да ги поддржи и Белград и Приштина на патот кон нормализација на нивните односи и да придонесе во меѓународните напори за подобрување на безбедноста, стабилноста и просперитетот на луѓето во регионот – рече Сакеларопулу .