Грчкиот премиер во Белград: Не сме го смениле ставот кон Косово

0

„Позицијата на Грција во однос на Косово останува непроменета“, изјави грчкиот премиер Киријакос Мицотакис за време на посетата на Белград на 12 февруари.

„Европското посредување и дијалог се единствениот начин за нормализирање на односите меѓу двете страни. Ова значително ќе помогне за стабилноста во регионот. Ги следиме и нервозно ги следиме настаните од последните неколку месеци“, изјави Мицотакис по средбата со српскиот претседател Александар Вучиќ.

Грција е меѓу петте земји на Европската унија кои не ја признаваат независноста на Косово, заедно со Шпанија, Кипар, Словачка и Романија.

Грчкиот лидер рече дека неговата земја ја поддржува Србија на нејзиниот европски пат.

„Членството на Западен Балкан во ЕУ е наша стратешка цел. За Белград е важно да ги искористи овие позитивни околности во европската процедура. Со забрзување на реформите во вашата земја ќе се приближите до ЕУ“, додаде тој.

Грчкиот премиер нагласи и дека забележал напредок во односите меѓу Атина и Белград.

Според Мицотакис, соработката меѓу Грција и Србија е проширена во енергетскиот сектор, а Атина поддржува инфраструктурни проекти и инвестиции на ЕУ во Србија и во Западен Балкан.

„Мораме да ги искористиме европските фондови кои се посветени на Западен Балкан“, нагласи тој.

Во меѓувреме, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, истакна дека „Србија и Грција секогаш меѓусебно го поддржувале територијалниот интегритет“.

Верувам дека така ќе биде и во иднина“, изјави Вучиќ.

Тој нагласи дека Србија „е решена“ да го продолжи европскиот пат и се заблагодарува на Грција за поддршката во оваа насока.

Вучиќ рече дека со Мицотакис разговарал за енергетиката, поточно за нафтоводи, гасоводи, набавка на гас, обновливи извори на енергија, но и како грчките компании можат да и помогнат на Србија да ги изгради овие капацитети.

Се разговарало и за инфраструктурата и транспортот, за модернизација на патот и железницата од Белград до Солун и за поврзување на Србија со грчките пристаништа.