Грчките пожарникари се уште се борат со пожарите – на Родос ситуацијата е најризична: “Сите три фронта се во…“

Грчките пожарникари поминаа уште една ноќ во борба со пожарите на три фронта: Родос, Западна Атика и Лутраки.

На Родос се уште има пожари, додека на другите фронтови засега нема опасност.

Најсериозен е пожарот што избувна во вторник на 18. јули во областа Ембона на Родос во шумска област со густа вегетација.

Рано утрото пожарот беснееше на тешко место според информациите од соседните медиуми, меѓутоа, како што истакна во четвртокот наутро заменик-градоначалникот на Родос – „сите три фронта се во рецесија“.

Како што рекоа пожарникарите, веќе нема активен фронт во Дервенорија и Лутраки, но има расфрлани жаришта.

Противпожарната бригада беше во состојба на готовност во текот на ноќта, спречувајќи секакви разгореници.