Гувернерот на ФЕД вели дека каматните стапки може да бидат повисоки подолго од очекуваното

0

„Инфлацијата останува доста покачена, и затоа треба да се направи повеќе“, вели Кристофер Валер

Гувернерот на Федералните резерви на САД, Кристофер Валер, изјави во средата дека каматните стапки може да бидат повисоки подолго од очекуваното, бидејќи централната банка продолжува да се бори против инфлацијата. 

„Инфлацијата останува доста покачена, и затоа треба да се направи повеќе“, рече тој на конференцијата за агробизнис на Државниот универзитет во Арканзас во 2023 година. „Големата слика е дека американската економија досега добро се прилагодува на повисоките каматни стапки кои се неопходни за зауздување на инфлацијата.

Валер рече дека очекува личната потрошувачка да расте скромно и зголемувањето на цените умерено во иднина, додавајќи дека предвидува дека американската економија ќе продолжи да расте со скромно темпо оваа година, поддржана од силниот пазар на труд и напредокот во намалувањето на инфлацијата.

„Иако постигнавме напредок во намалувањето на инфлацијата, денес сакам да бидам јасен дека работата не е завршена“, рече тој. „Гледаме дека напорите почнуваат да се исплатат, но треба уште подалеку да одиме. И, тоа може да биде долга борба, со каматни стапки повисоки за подолго отколку што некои во моментов очекуваат“.

Централната банка на САД ги зголеми каматните стапки за вкупно 425 поени во седум зголемувања на стапките минатата година за да се бори против рекордната инфлација која скокна на 40-годишното ниво во 2022 година.

Претседателот на ФЕД, Џером Пауел, во вторникот рече дека инфлацијата опаѓа во САД, но дека сè уште „има долг пат да помине“.