Дали би се впуштиле во оваа авантура? Најдолгата железничка рута трае 21 ден и минува низ дури 13 земји

Иако претходно не беше возможна, оваа најдолга железничка рута во светот стана остварлива откако Кина ја лансираше својата железничка пруга вредна 6 милијарди долари која води од Ботен до Виентиан, Лаос.

Дали некогаш сте помислиле да ја земете најдолгата железничка рута во светот? Секој што сака авантури може да биде заинтересиран за најдолгата пресметана рута во светот што може да се помине со воз и тоа за 21 ден патување. Овојпат, пишува The Travel Bible, започнува во Португалија, оди низ цела Европа и оди низ Азија сè до Сингапур. 

Иако патувањето со авион од Португалија до Сингапур секако би било побрзо, вреди да се спомене дека оваа хипотетички остварлива рута од дури 18.755 километри минува низ дури 13 земји и секако претставува големо искуство за секој што ќе се осмели да го направи тоа патување.

Иако претходно не беше возможна, оваа најдолга железничка рута во светот стана остварлива откако Кина ја лансираше својата железничка пруга вредна 6 милијарди долари која води од Ботен до Виентиан, Лаос. 

Имено, оваа рута започнува во градот Лагос на самиот југ на Португалија. Потоа се оди со воз преку Шпанија до Париз, а потоа во Источна Европа, Белорусија, а потоа до Русија преку Москва. После тоа, рутата во голем дел продолжува низ Русија по познатата Транссибирска железница, на која се потребни шест дена за да се стигне до Пекинг во Кина, а поминува и низ Монголија. После тоа, рутата продолжува до Лаос, па до Бангкок во Тајланд и на крајот до Малезија и Сингапур.