Дали влегувањето на АA во Владата ќе создаде голема поделеност меѓу сите политички блокови?!

0

 Се повеќе се шпекулира дека остануваат уште неколку дена Алијансата за Албанците да стане дел од парламентарното мнозинство предводено од СДСМ на Ковачевски, иако оваа партија, како и другите партии, речиси се подели на две табори, во оние кои сакаат да станат дел од власта и оние кои се против влегувањето на АA во владата во овој момент, дури се шушка дека АA треба да влезе во владата после избори и на голема врата а не од наметката, пишува.

ДУИ на Ахмети тлее веќе некое време, но кулминацијата се достигнува во моментот кога АA ќе стане дел од Владата, додека се чини дека јазот и големата поделба се случува меѓу сите политички блокови, вклучително и албанските. како и македонските.додека голема криза доживува и ДУИ по незадоволството на Огнената група кои бараат промени во владата по секоја цена, односно смена на актуелните министри и нивна замена со нови.

Според изворите на агенцијата Журнал, дури и во партијата на Африм Гаши има големо незадоволство околу одлуката за влез на АA во Владата, таму веќе отворено се спротивставуваат на оваа одлука, додека пак се вели дека Гаши ги нема пратениците под контрола и тоа се докажа вчера кога Скендер Реџепи Зејд се појави пред граѓаните да даде отчет за работата како заменик.

Kога станува збор за СДСМ, многу проблеми има и партијата на Ковачевски поради тоа што со влегувањето на АA во владата повеќето министри ќе станат Албанци, а процентот на македонски министри ќе падне меѓу 50%, што Македонците и нивната партија воопшто не ми се допаѓа на власт.