ДАЛИ ВРЕМЕНСКИТЕ ПРОМЕНИ ПРЕДИЗВИКУВААТ МОЗОЧЕН УДАР И ИНФАРКТ? Д-р Драгишиќ открива кога е најризично, на лето доаѓа до несвестица

Кардиологот д-р Далибор Драгишиќ открива дали драстичните временски промени можат да предизвикаат тромб што доведува до срцев или мозочен удар.

Вчера многумина изненади веста дека 21-годишен дечко во Србија е хоспитализиран поради притисок од 210/120. Драстичните временски промени денеска ги погодуваат сите возрасти. Кардиологот д-р Далибор Драгишиќ во КБЦ „Драгиша Мишовиќ“ за ТВ Прва објасни дека животот на момчето можело да биде загрозен доколку не дојдеше во болница.

„Ваквите екстремно високи вредности на притисок се нарекуваат хипертензивна реакција. Овде е доста интересно што пациентот е многу млад“, објасни д-р Драгишиќ.

Како да се заштитиме во денови кога температурите варираат за повеќе од 10 степени за само еден или два дена? Кардиологот се осврна на влијанието на температурата врз крвните садови.

„Генерално, температурата има ефект. Кога е најизразено? Кога е многу студено во зима, а вие сте на топло место. Најчесто пациентите добиваат болка во градите, па грчеви во крвните садови. Во лето, најчесто ќе имаме дилатација на крвните садови на високи температури. Овде често гледаме колапс, синкопа, пациентите губат свест поради низок крвен притисок“, додаде докторот.

„Луѓето го земаат крвниот притисок здраво за готово. Ако е многу висок, некој ќе се грижи, но ако е 150/90, луѓето се навикнуваат и живеат со него. Но, тоа е болест која не боли долги години, но кога боли, често е доцна. Најчеста компликација на високиот крвен притисок е инфаркт или мозочен удар“, вели д-р Далибор Драгишиќ.

Во случај на срцев удар, важно е веднаш да се реагира – колку побрзо, толку подобро. Важно е пациентот да ги препознае симптомите и да повика брза помош.